IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
25 év, 15 ezer informatikus, 300 milliárd forint – jubilál a Microsoft Magyarország

25 év, 15 ezer informatikus, 300 milliárd forint – jubilál a Microsoft Magyarország

Forrás: Microsoft - 2018. 11. 12. 21:07 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

A 25 éves fennállását ünneplő Microsoft Magyarország üzleti tevékenységet segítő hálózatán keresztül 15 ezer magyar informatikusnak nyújt biztos megélhetést. Partnerei révén a cég évente mintegy 300 milliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez.

Amikor negyedszázaddal ezelőtt Magyarországra érkezett a Microsoft, a számítógépes programok mellett számos olyan innovatív kezdeményezést is hozott, amelyek a tudásfejlesztést és a következő generációk informatikai képzését szolgálják. Az azóta eltelt két és fél évtizedben a világ egyik legnagyobb információtechnológiai vállalata itthon is a digitális megújulás éllovasává, hajtóerejévé vált.

A Microsoft érdeklődésének homlokterében jelenleg a mesterséges intelligencia (AI) áll. Ebben a pillanatban is közel 570 ezer szakember dolgozik a világ mintegy 60 országában a digitális korszak új fejezeteként számon tartott AI-alkalmazások fejlesztésén. „A digitalizáció és a mesterséges intelligencia fenntartható, jobb világot hoz, elsősorban azzal, hogy időt ad vissza nekünk az értékteremtő/kreatív tevékenységekre. Ezeken a területeken a Microsoft nem egyszerűen követi, inkább feltalálja, megalkotja a jövőt”– mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója. Szerinte a cég AI-megoldásai nem pusztán azért tartoznak a globális élmezőnybe, mert a gépi tanulás révén – a beléjük táplált adatok tömegére építve – önmagukat fejlesztik, hanem azért, mert nemzetközi szinten is a legkiválóbb szakemberek vesznek részt a jobbá, etikusabbá tételükben.

Hirdetés


„Ha jól alkalmazzuk, akkor épp a mesterséges intelligenciától lehet igazán emberi, azaz humánus a civilizációnk” – fogalmazott Mátrai Zsuzsanna, a Microsoft kormányzati kapcsolatok igazgatója, aki szerint a folyamatot akkor lehet a megfelelő módon kézben tartani és irányítani, ha az AI-megoldások kitalálásakor és megtervezésekor a szakemberek etikus gyakorlatot követnek. A szoftverfejlesztők „hippokráteszi esküjének” sarokpontjai a társadalmilag igazságosság, a megbízhatóság, a biztonság, az átláthatóság, a felelősség és a magánszféra hatékony védelmének alapelvei. Nem véletlenül költ csak a kiberbiztonsággal kapcsolatos kutatás-fejlesztésre több mint 1 milliárd dollárt éves szinten a cég, miközben adatközpontjai és szuperszámítógépei az Európai Unió által is elismerten teljesítik a legszigorúbb adatvédelmi követelményeket.

A Microsoft vezető szerepet tölt be a magyar gazdaság egyik húzóágazatának számító infokommunikációs iparágban. Azon túl, hogy számottevő mértékben járul hozzá a világ és Magyarország közötti technológiatranszfer és know-how-csere fenntartásához, nálunk is elkötelezetten támogatja a digitalizációt: egyebek mellett a segítségével jöhetett létre a holografikus bankolás első működő modellje. A tudásfejlesztést és a következő generációk digitális képzéséhez olyan nagysikerű kezdeményezésekkel járul hozzá a szoftvercég, mint a Digitális Oktatási Alapcsomag, a Tisztaszoftver Program, az Innovatív Pedagógus Program, a Kódolás Napja, a fiatal lányokat a STEM pályák felé orientáló DigiGirlz program vagy az Imagine Cup.

A Microsoft már az 1993-as itteni indulásakor 90 millió forint értékű szoftvercsomaggal támogatta a magyar közoktatást. Miközben ennek nagyságrendje több milliárdra emelkedett, a kelet-közép-európai irodából fokozatosan alakult át a régió infokommunikációs kultúrájának központjává. A vállalat magyar partnerhálózata évente mintegy 300 milliárd forinttal veszi ki a részét a magyar gazdaság teljesítményéből. A szoftvercég a gazdaságban meghatározó jelentőségű információtechnológiai ágazat 2500 vállalata közül 1800-zal áll rendszeres kapcsolatban, üzleti tevékenységet segítő hálózatán keresztül 15 ezer magyar informatikusnak ad munkát.

Okoscímkék:

microsoft

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"A program futtatása az igazi teszt. Megírod a programot, kipróbálod, és vagy működik, vagy nem."

Bill Gates

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.