IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Apple: Az alapértelmezett ne legyen alapértelemzett

Apple: Az alapértelmezett ne legyen alapértelemzett

Bence Balázs - 2018. 07. 22. 19:43 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Kedves Apple, eljött az idő, hogy az alapértelmezett alkalmazásainkat mi választhassuk meg.

Az Apple az iOS kezdeti idejétől fogva szoros kapcsolatot próbál ápolni a felhasználók és a telepített app-jaik között. A legelső iPhone rengeteg előretelepített programmal érkezett, mi magunk nem tudtunk ezekhez hozzátenni, de elvenni sem.

Ahogy teltek az évek, az Apple ezen már változtatott. Elsőként új appokat tudtunk hozzáadni készülékünkhöz, később pedig a fejlesztők képesekké váltak a gyári programokkal versenyző szoftvereket készíteni és értékesíteni nekünk, természetesen mi pedig képesekké váltunk ezeket törölni is.

Hirdetés

De néhány kötöttség még a mai napig adott. A legnagyobb ezek közül az, hogy az Apple alkalmazásboltján kívülről nem telepíthetünk programokat. A mai világban, ha biztonságról van szó, akkor az ember fia nem lehet elég körültekintő, ebben próbál segítségünkre lenni az almás gyártó ezzel a korlátozással is.

Továbbá egy fontos kérdés is nyitva van még, a felhasználóknak biztosítani kell, hogy szabadon megválaszthassák alapértelmezett alkalmazásaikat a levelezés, a naptár és a webes hozzáférés kezelésére. Arról nem is beszélve, hogy ez a kényes kérdés inkább előbb lesz téma az EU-ban, mint utóbb, láthatjuk az EU vs. Google perben, melyről itt már írtunk is.

Jó a felhasználónak

A felhasználóknak több szempontból is előny lenne az, ha saját maguk választhatják meg az alapértelmezett alkalmazásaikat a különféle területekre. Ha egy alkalmazásból egy linkre klikkelünk most, akkor a Safari alkalmazást nyitja meg a telefonunk, akár a Chrome-ot, akár a Firefox-ot használjuk. Ugyanez a helyzet a Mail linkekkel is, ha az Outlook-ot, vagy a Gmail-t használjuk leveleink kezelésére, az iOS akkor is Mail alkalmazást erőlteti számunkra.

Talán ezért nem váltanak a felhasználók más fejlesztő app-jára, az ilyen szintű összeforrottság miatt elmondható, hogy a legtöbb felhasználó inkább mondható boldognak az alapértelmezett programokkal. Viszont azoknak, akik olyan funkciókat szeretnének használni, amire nincsen megoldása a Apple-nak, vagy csak szabadon más applikációt használnának az előtelepítettől függetlenül, azoknak ott kellene lennie az alapértelmezett program kiválasztása funkciónak.

Az Apple kisebb lépéseket megtett már ezirányban 2008-ban, mikor az iOS 8-cal kiterjesztette a megosztási lehetőségeket, igazán ideje lenne már ezt tovább vinni és megengedni a felhasználónak, hogy bizony választhasson alapértelmezett alkalmazást bizonyos funkciókra.

Jó a fejlesztőknek

A fejlesztő közvetlenül az Apple saját fejlesztésű beépített alkalmazásaival versenyezhet, mint a Safari, Mail vagy akár a Calendar. Ez egy folytonos versenyt eredményezhet a fejlesztők és az Apple között, ami az appok minőségének csak jót tehet.

Az alapértelmezett program kiválasztása persze nem nyújt megoldás az Apple fölényének leküzdésében, de igenis elősegítheti a fejlesztőt, hogy az alkalmazása több felhasználóhoz is eljusson, növelve ezzel is a versenyt.

Persze rengetegen vannak, akik nem szeretnének harmadik féltől származó appokat használni, félnek, hogy a megszokott dolgok csak bonyolultabbak lesznek, ez teljesen jogos is lehet. Ugyanakkor a nagyobb szabadságú fejlesztés hasonlóan innovatív megoldásokat eredményezhet, mint például a már előbb említett megosztási képernyő.

Hirdetés


Jó az Apple-nak

Első blikkre úgy tűnhet, hogy ez egy nagy lépés lenne hátra az Apple részéről. Az eddig felépített rendszerüket vajon miért alakítanák át? A Mail és a Safari olyannyira integrálva lett a rendszerbe, hogy nagy erőfeszítések árán lehetne csak megtalálni a megoldásokat az alapértelmezett programok választási lehetőségéhez. De a verseny nagy. Számos fejlesztést láthattunk az utóbbi években a Naptár és a Kapcsolatok app-ban, ezeket a fejlesztéseket javarészt harmadik féltől származó app sikere ihlette.

A már korábban említett EU-s jogszabályi szigorúság is erre a lépésre késztetheti az Apple-t. Azt nem lehet mondani, hogy az EU célkeresztjében lennének, de mindenképpen egy sokkal szabályozottabb háttér készül kiépülni, mely jobban védi a felhasználók jogait.

Hogy meglépi-e az Apple, egyelőre nem tudni, volt idő, hogy ilyen lépést el sem tudtunk volna képzelni. Változnak az idők és változnak a forgatókönyvek is még a legnagyobb gyártóknál is.

Okoscímkék:

apple

ios

iphone

eu

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Dual sim-es iPhone? Jöhet!

Dual sim-es iPhone? Jöhet!

Az első pletykák már év elején útnak indultak a dual sim-es iPhone-ról, most az Apple új iOS 12-es rendszere szolgáltatja a következő alapot.

2018. 08. 01. 15:48

Minden, amit az új iPad Pro-ról suttognak

Minden, amit az új iPad Pro-ról suttognak

Végre a hagyományos upgrade-eken kívül igazi újításokkal érkezhetnek idén az új iPad Pro-k.

2018. 07. 27. 18:22

Új MacBook Pro - Erősebb, hatékonyabb, profibb

Új MacBook Pro - Erősebb, hatékonyabb, profibb

Az Apple sajtótájékoztatón jelentette be a megújult 13 és 15"-os MacBook Pro-t, melyek már a nyolcadik generációs Intel processzorokkal futnak, akár 32GB memória mellett.

2018. 07. 15. 12:05

Az Apple iPhone leszámolna a csatlakozókkal

Az Apple iPhone leszámolna a csatlakozókkal

Pletykák szerint már az iPhone X tervezésénél figyelembe vették a csatlakozók teljes eltüntetését.

2018. 06. 23. 09:04

HirdetésIdézet

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni."

Pablo Picasso

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.