IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Az IT-vezetők szerint a licenc nélküli szoftverek használata növeli az adatlopás kockázatát

Az IT-vezetők szerint a licenc nélküli szoftverek használata növeli az adatlopás kockázatát

Forrás: Microsoft - 2018. 06. 06. 22:43 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

A Magyarországon használt szoftverek 36 százaléka jogosulatlanul telepített a BSA legfrissebb felmérése szerint

A magyarországi vállalatoknak üzleti eredményeik javítása és a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében érdemes felmérniük telepített szoftverállományukat, és kerülniük kell a licenc nélküli szoftverek használatát – állítja a BSA idei szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey).

A ma nyilvánosságra hozott felmérés szerint Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 36 százalékot, amely 2 csökkenést jelent a BSA előző 2016-ban publikált felméréséhez képest.

Hirdetés

A vállalatok világszerte szoftverek segítségét veszik igénybe ahhoz, hogy hatékonyabbá tegyék üzletmenetüket, növeljék nyereségüket, új piacokat érjenek el, és versenyelőnyre tegyenek szert. Az IT-vezetők beszámolója és a felmérésben részletezett elemzés tanulsága szerint azonban a licenc nélküli szoftverek használatával a vállalatok jelentős biztonsági fenyegetésnek teszik ki magukat, egy esetleges incidens pedig gyakran meg is béníthatja működésüket.

Hogy rávilágítson a licenc nélküli szoftverekben rejlő kockázatokra, a BSA közzétette a szoftverhasználatot vizsgáló idei globális felmérését, amely a Szoftvergazdálkodás: Biztonsági szükségszerűség, üzleti lehetőség (Software Management: Security Imperative, Business Opportunity) címet kapta. A közel 23 ezer egyéni felhasználó, munkavállaló és informatikai vezető válaszai alapján készült felmérés több mint 110 országban és régióban vizsgálta a személyi számítógépeken telepített licenc nélküli szoftverek mennyiségét és értékét.

„A licenc nélküli szoftverek használatával a vállalatok az egész világon elesnek a megfelelően felügyelt szoftverek nyújtotta gazdasági és biztonsági előnyöktől – nyilatkozta Victoria Espinel, a BSA elnök-vezérigazgatója. – Minden vállalatnak érdemes szoftvergazdálkodási (software asset management – SAM) programot bevezetnie a hálózatában használt szoftverek feltérképezése és felügyelete érdekében, ennek segítségével csökkenthetik ugyanis a súlyos károkat okozó kibertámadások esélyét, és bevételeiket is növelhetik.”

A felmérés legfontosabb tanulságai:

  • A licenc nélküli szoftverek használatának gyakorisága enyhén csökken, de még mindig széles körben elterjedt. Az egész világon még mindig feltűnően magas arányban használnak licenc nélküli szoftvereket: a személyi számítógépeken telepített szoftverek 37 százaléka licence nélküli szoftver – ez mindössze 2 százalékos csökkenést jelent a 2016-os eredményekhez képest.
  • Az informatikai vezetők elmondása szerint a licenc nélküli szoftverek használata egyre kockázatosabb és költségesebb. A nem jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok (malware) évente közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak. Az informatikai vezetők elmondása szerint az adatlopások és a kártékony programok egyéb veszélyeinek elkerülése a legfőbb indok, amiért kizárólag jogszerűen licencelt szoftverek használatára törekszenek.
  • A szoftverek megfelelőségének javítása napjainkban a biztonsági szempontok mellett gazdasági jelentőséggel is bír. Ha a vállalatok gyakorlati lépéseket tesznek szoftvergazdálkodásuk fejlesztése érdekében, nyereségüket akár 11 százalékkal is növelhetik.
  • A vállalatok jelentős lépéseket tehetnek a szoftvergazdálkodás fejlesztése érdekében. Több tanulmány is kimutatta, hogy a vállalatok akár 30 százalékkal is csökkenthetik éves szoftverköltségeiket, ha megbízható szoftvergazdálkodási és licencoptimalizálási programot vezetnek be.


A felmérés alapján készült részletes elemzés rámutat, hogy a vállalatok az ehhez hasonló határozott intézkedések révén jobban ellenőrizhetik a szoftverek használatát, ezáltal növelhetik nyereségüket, csökkenthetik a biztonsági kockázatokat, és jobban kihasználhatják üzleti lehetőségeiket.

Hirdetés

A felmérés eredményei országonkénti lebontásban a következő címen érhetők el: www.bsa.org/globalstudy.

A BSA

A BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) a globális szoftveripar vezető érdekképviseleti szervezete a kormányzatokkal folytatott párbeszédben és a nemzetközi piacokon. Tagjai közé tartoznak a világ leginnovatívabb vállalatai, akik az általuk alkotott szoftvermegoldásokkal serkentik a gazdaságot és javítják a modern életkörülményeket. A washingtoni központú, a világ több mint 60 országában tevékenykedő BSA úttörő a legális szoftverhasználatot elősegítő megfelelőségi programokban, és támogatja azokat a közpolitikákat, amelyek előmozdítják a technológiai innovációt és elősegítik a digitális gazdaság növekedését. Kövesse a BSA-t a Twitteren: @BSAnews.

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"A számítógépes biztonság csak illúzió. Ha valamit tényleg titokban akarsz tartani, akkor tartsd észben, és ne vidd fel a számítógépedre."

Chris Hemsworth

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.