IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Civilek az AI-pályán

Civilek az AI-pályán

Forrás: Microsoft - 2019. 03. 08. 19:32 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Az emberek kérdéseire automatikusan választ adó gépek tehetik hatékonyabbá a közjóért dolgozó társadalmi szervezetek munkáját, amelyek számára nem elérhetetlenek a mesterséges intelligencia vívmányai – derült ki a Microsoft és a NIOK Alapítvány „AI for Good” NGO Brunch rendezvénysorozatának márciusi állomásán.

A mesterséges intelligencia minden korábbinál hatékonyabbá és célirányosabbá teheti az ember mindennapi tevékenységeit, így soha nem látott mértékben szabadítja fel a kreativitást. „Ez a humanitárius segítségnyújtással foglalkozó civil szervezetek előtt is új kapukat nyithat meg” – fogalmazott Kiss Zoltán, a Microsoft Magyarország felhőszolgáltatások divíziójának vezetője a cég legutóbbi NGO Brunch elnevezésű rendezvényén. Ezen olyan funkciókat mutattak be a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások világából, amelyek hatékonyabbá tehetik az önkéntes és karitatív tevékenységeket végzők munkáját.

Hirdetés

A chatbotok például az adománygyűjtésben és a támogatókkal való kapcsolattartásban lehetnek hasznosak. A mesterséges intelligencia azt segíthet felismerni, hol leselkedik veszély az emberekre, vagy éppen egy katasztrófa esetén azt, hogy hol van a legnagyobb szükség a beavatkozásra. De van olyan alkalmazás is, amely egy jótékonysági szervezet már meglévő támogatóinak mozgósítását képes automatizálni – mutatott be néhányat a már működő példák közül Kiss Zoltán.
A rendezvényen megjelent civilszervezetek közül több képviselői is jelezték, hogy régóta gondolkodnak chatbotokban, hiszen a kapcsolattartás automatikussá tétele rengeteg emberi munkát spórol meg. Ez nagyon jól jön az alapvetően önkénteskedésre építő jótékonysági szervezeteknek, mert a például adminisztrációból felszabaduló emberi kapacitás az alaptevékenységre fordítható.
Jóllehet civilszervezetek jellemzően nem bővelkednek anyagi forrásokban, a legtöbb esetben nem elsősorban a pénz, hanem az alkalmazáshoz és a telepítéshez szükséges tudás hiányzik az efféle rendszerek alkalmazásához. „A Microsoft öt év alatt 115 millió dollárt fordít globálisan a humanitárius segítségnyújtással foglalkozó szervezetek aktív támogatására” – jelentette be Varga Gábor, a Microsoft technológiai tanácsadója.
Civilek az AI-pályán
A program részeként a Microsoft meghatározott ideig díjmentesen biztosítja a társadalmi szervezeteknek a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz szükséges Azure hozzáférést. Ezen felül olyan vállalkozásokkal köti össze őket, amelyek azzal támogatják a jó ügyeket, hogy lefejlesztik a civilek által elképzelt alkalmazásokat. Az AI School programnak köszönhetően pedig a szervezetek munkatársai el is sajátíthatják az innovatív eszközök hatékony használatához szükséges tudást.
Kell-e, lehet-e megkeresztelni a mesterséges intelligenciát? – vetette fel egy jezsuita szervezet képviselője, rávilágítva arra, milyen kérdések várnak megválaszolásra az AI használatának morális, biztonsági és etikai vetületével kapcsolatban. Ezek közé tartozik az is, vajon garantáltan előítéletmentes-e a mesterséges intelligencia, hiszen a társadalmi szervezetek többségénél ennek ellenkezője magát a használatot lehetetlenítené el.

Okoscímkék:

ai

microsoft

mi

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Microsoft a Scoolerfest-en

Microsoft a Scoolerfest-en

Szeptember 8-án került megrendezésre az első digitális gyermekfesztivál a Logiscool élmény alapú programozó iskola szervezésében, a Microsoft Magyarország aktív szakmai részvételével.

2019. 09. 15. 20:54

Félelmekből előnyök – megkerülhetetlen a felhő a gazdaság digitalizációjában

Félelmekből előnyök – megkerülhetetlen a felhő a gazdaság digitalizációjában

Budapest, 2019. április 30. – A magyar nagyvállalati vezetők 72 százaléka szerint a digitalizáció olyan forradalom az üzleti életben, ami túlmutat minden korábbi nagy változáson – derül ki a Microsoft Magyarország megbízásából készített nagyvállalati felhőkutatásból.

2019. 05. 01. 18:50

FarmBeats – a bolygónk jövőjéért

FarmBeats – a bolygónk jövőjéért

A FarmBeats projekt keretében a gazdálkodók hozzáférhetnek a Microsoft felhőjéhez és AI technológiáihoz, így adatvezérelt döntéseket hozhatnak, ami elősegíti a terméshozam fokozását, a költségek csökkentését, valamint a mezőgazdasági termelés környezetre gyakorolt hatásának enyhítését.

2019. 03. 29. 19:40

Új alapokra helyezi a mesterséges intelligencia a környezetvédelmet

Új alapokra helyezi a mesterséges intelligencia a környezetvédelmet

Forradalmi megoldásokat ígér az emberiségre váró fenntarthatósági kihívásokra a zöldügyekkel foglalkozó civilszervezetek és a technológia találkozása – derült ki a Microsoft AI for Good (Mesterséges intelligencia a Közjóért) rendezvénysorozatának második állomásán.

2019. 02. 04. 22:13

HirdetésIdézet

"Tudomány az, amit értünk annyira, hogy elmagyarázzuk egy számítógépnek. Minden más művészet."

Donald Knuth

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.