IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Forrás: Microsoft - 2019. 11. 06. 17:26 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

A kutatás szerint a legtöbben a versenyképesség javulását és növekvő hatékonyságot várják az informatikai írástudás javulásától. Szinte minden munkakörben és minden iparágban szükség lesz legalább alapfokú digitális tudásra már a közeli jövőben.

Kiemelt keresletet jelent a digitális értelemben is képzett munkaerő a magyar gazdaságban, ugyanakkor itthon állítja magáról a legkevesebb vállalkozás, hogy felkészült a digitális transzformációra – derül ki az IDC és Microsoft közös idén szeptemberben lezajlott regionális kutatásából, amely hat közép-európai országot vizsgált a gazdaság digitális átalakulása és a munkaerő informatikai írástudása szempontjából. Az IDC a 10 fősnél nagyobb cégek körében végezte a kutatást.

A magyar vállalatoknak mindössze 8.2%-a vallja, előrehaladott állapotban van a digitális átalakulási stratégiájának végrehajtásával – állapítja meg a kutatás. Ez a legalacsonyabb adat a régióban. Ugyanakkor a magyar cégek további harmincegy százaléka rendelkezik a végrehajtás korai fázisában levő, de vállaltszintű startágiával az előttünk álló digitalizációra. A magyar vállaltok harminc százalékánál a digitalizációs kezdeményezések csak egyes üzleti funkció szintjén nyilvánulnak meg és újabb harmincegy százalék számára a gazdaság digitális átalakulása nem prioritás vagy nem is releváns.

Digitálisan felkészült munkaerőé a jövő!
Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság
Ez azonban átmeneti helyzet, a cégek többsége tisztában van azzal, hogy a digitalizációból ők sem maradhatnak ki. Erre utal, hogy a hazai cégek 74%-ánál már a következő két évben nő (ezen belül a vállalatok 32%-ánál szignifikáns mértékben nő) a fejlett digitális képességekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet és a vállalatok 62%-a tervez (ezen belül 24 szignifikánsan) több alapszintű informatikai képességekkel rendelkező munkavállalót alkalmazni. Várhatóan a cégek 59%-ánál nő a programozási és fejlesztői tudással rendelkezők iránti kereslet miközben csak 32%-uknál nő az olyan pozíciók száma, amelyeknél nincs szükség digitális képességekre. Összeségében Magyarországon jelentősen erősebb keresletet várható a digitális tudásra, mint más országokban a régióból.
Folyamat automatizálás, mobilitás, big-data elemzések, hálózati ismeretek, mesterséges intelligencia – csak néhány azon szakterületek közül, ahol a következő két évben jelentősen nő majd a képzett munkaerő iránti kereslet. Főleg a vállalti folyamatok működtetése, a pénzügyek, az értékesítés, a HR és a marketing területén lehet majd megfigyelni az erős keresletet.

Versenyképesség, hatékonyság, új lehetőségek

A cégek többsége növekvő versenyképességet, javuló hatékonyságot, növekvő árbevételt és új üzleti lehetőséget vár a digitális átalakulástól, valamint attól, hogy fejlődik a munkavállalóik digitális felkészültsége. Érdekes adat, hogy még mindig csaknem 15 százalék azok aránya, akik a digitalizációtól a munkahelyek csökkenését várják, miközben 37 százalék szerint a technológiai átalakulás folyamata több, új típusú munkahelyet hoz létre.

„Organikus, technológia-vezérelt és recessziós út jelenti a három forgatókönyvet a gazdaságok számára attól függően, milyen intenzíven megy végbe a gazdaság digitalizációja. A kutatás adatai szerint a magyarországi cégek nagy hangsúlyt fektetnek a digitálisan kevésbé kiművelt munkavállalók képzésére, kétharmaduk rendelkezik valamilyen átképzési programmal, ami messze a legmagasabb érték Közép-Kelet-Európában” – emelte ki a kutatás egyik legfontosabb megállapítását Timos Platsas, a Microsoft filantrópiáért felelős regionális vezetője.

„A magyar gazdaság versenyképességének kulcsa a digitalizáció gyorsasága. A digitális átalakulás javuló hatékonyságot és új üzleti lehetőségeket is teremt. A digitalizáció felgyorsításához elkerülhetetlen a kormányzat, az állam és a gazdasági szereplők összefogása” – emelte ki a kutatás tanulságát Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezetője.

Okoscímkék:

microsoft

gazdaság

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

Microsoft a Scoolerfest-en

Microsoft a Scoolerfest-en

Szeptember 8-án került megrendezésre az első digitális gyermekfesztivál a Logiscool élmény alapú programozó iskola szervezésében, a Microsoft Magyarország aktív szakmai részvételével.

2019. 09. 15. 20:54

HirdetésIdézet

"Tudomány az, amit értünk annyira, hogy elmagyarázzuk egy számítógépnek. Minden más művészet."

Donald Knuth

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.