IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Facebook botrány: Zuckerberg újságban is sajnálja

Facebook botrány: Zuckerberg újságban is sajnálja

Molnár Gergely - 2018. 03. 25. 22:11 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Mark Zuckerberg a Facebook CEO-ja több neves újságban feladott egészoldalas hirdetésben sajnálja a történteket és ígér. Jót!

A Facebook vasárnapi kiadással hét brit és három amerikai újságban is egész oldalas hirdetést adott fel, melyben sajnálatukat fejezik ki a Cambridge Analytica adatgyűjtési botránnyal kapcsolatban.

Hirdetés

A hirdetésben Mark Zuckerberg a közösségi oldal CEO-ja próbálja tisztázni a helyzetet, letiltották azokat az appokat, amelyek óriási mennyiségű adathoz juthattak és elkezdték szabályozni a többi app adatgyűjtését is.

Az amerikai The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal, az angliai The Observer, a The Sunday Times, a Mail on Sunday, a Sunday Mirror, a Sunday Express és a Sunday Telegraph hasábjain megjelent hirdetésben sajnálatát fejezi ki a CEO és ígéri, hogy bizti minden jobb lesz ezután.

A Facebook fiaskó

Az egész 2016-ban kezdődött. Trump választási kampányában segítségül kértek fel politikai adatgyűjtésre egy Cambridge Analytica nevű céget, akik a Facebook-on futó kvíz app-al nagyjából 50 millió felhasználó személyes adatához, baráti köréhez, like-jaihoz fértek hozzá.

Mindösszesen 270 ezer felhasználó járult hozzá adatainak megosztásával, a maradékot rajtuk keresztül szerezték be, kihasználva egy kiskaput. Tehát lényegében az a 270 ezer profil által adott engedély tette lehetővé az 50 millió profil adatainak lementését. A profiladatok elemzése után irányított politikai hirdetéseket juttathattak a felhasználókhoz, megpróbálva befolyásolni a szavazatukat.
A Facebook már letiltotta ezt a funkciót, de ez már itt kevésnek bizonyult. Sőt…

A Cambridge Analytica a közösségi szolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy törölte már az adatokat, de kiderült, hogy ez nem igaz, sőt, szakértők szerint már régen a sötét web-en értékesítésre kerültek.

Miután valószínűsítették, hogy az orosz kormány is a Facebook-ot használta, hogy befolyásolni tudja az amerikai elnökválasztást, a Cambridge Analytica adatbotrány utolsó csepp volt a pohárban sok felhasználónál. Megjelent a #DeleteFacebook hashtag és az internetet ellepte a „hogyan töröljük magunkat a facebook-ról” című cikkek. Még a WhatsApp (már a Facebook tulajdona) társalapító Brian Acton is a #DeleteFacebook hashtag-el kampányolt a törlés mellett. Ahogy már itt megírtuk, a törlés mellett döntött Elon Musk is, pénteken ezen kampány keretében törölte a Tesla és a SpaceX fiókját.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Akik nap mint nap harcolnak a kiberbiztonságért…

Akik nap mint nap harcolnak a kiberbiztonságért…

Évtizedes „harctéri” tapasztalat, évente több mint 1 milliárd dollár kiberbiztonságra, sokezer szakember megfeszített munkája – ezek mind kellenek ahhoz, hogy a kibertérben nyugalom és béke honoljon. Egyebek között a színfalak mögött dúló „háborúról” is szó esik majd az idei Microsoft Tech Summit-on, amelynek április 10-én a Groupama Aréna ad otthont.

2019. 03. 29. 18:07

Google Chrome sebezhetőség a beépített PDF olvasóban

Google Chrome sebezhetőség a beépített PDF olvasóban

Támadók adatokhoz juthatnak rólunk a beépített PDF olvasó használatakor.

2019. 03. 01. 19:12

Folyamatosan bővül a párizsi kiberbiztonsági kezdeményezés, a Paris Call

Folyamatosan bővül a párizsi kiberbiztonsági kezdeményezés, a Paris Call

Meghatározó üzleti szereplőkkel, saját területeik legnagyobbjaival bővül a tavaly novemberben Párizsban elindított kiberbiztonsági kezdeményezés: a Paris Call-hoz már aláírásakor 284 vállalkozás, 115 civilszervezet, valamint 57 kormány csatlakozott – köztük a magyar is.

2019. 01. 29. 21:52

Technikai támogatásnak álcázott kibertámadások – öt felhasználóból hármat érint

Technikai támogatásnak álcázott kibertámadások – öt felhasználóból hármat érint

Az elmúlt egy évben, világszerte öt internethasználóból három már találkozott technikai támogatásnak álcázott kibertámadással (tech scam), közülük legalább egynek pedig a pénze is bánta ezt a találkozást – derül ki a Microsoft legújabb, 16 országra kiterjedő, globális Tech Support Scam kutatásából.

2018. 10. 17. 16:12

HirdetésIdézet

"Könnyűnek tűnik talán, de napról napra nehezebbnek bizonyul, hogy olyan feladatot eszeljünk ki, amit egy emberi lény gyorsabban tud megoldani, mint a világ összes számítógépe együttvéve."

Randall Munroe

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.