IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Forradalmasítja a Red Bull Air Race élményét a Microsoft HoloLens

Forradalmasítja a Red Bull Air Race élményét a Microsoft HoloLens

Forrás: Microsoft - 2018. 06. 22. 17:05 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

A világ egyik legnépszerűbb és leglátványosabb technikai sportját, a Red Bull Air Race-t is forradalmasítja a Microsoft HoloLens.

A technológia eddig a háromdimenziós tervezést és a modellezést helyezte teljesen új alapokra, ám most a látványos technikai sportokat is új szintre emeli a Microsoft szemüvegként viselhető holografikus digitális eszköze. A versenyzők teljesítményének valós idejű összehasonlítását, amit eddig csak otthon, a televízió képernyőjén élvezhettek a tévénézők, a Microsoft HoloLens FlightDeck nevű alkalmazásának köszönhetően immár a helyszínen is elérhető.

A leglátványosabb technikai sportok helyszíni élvezetének ismertek a korlátai. A Red Bull Air Race műrepülő pilóták 255 kilométer/órás sebességgel teljesítik a futamot, olykor mindössze ötven méterre a földtől, szinte karnyújtásnyira a nézőktől. A félelmetes tempó és manőverek jelentette hatalmas kockázat miatt egyszerre csak egy versenyző teljesítheti az óriási, felfújható vízi bójákkal kijelölt pályát, így akik a helyszínen kívánják figyelemmel kísérni az eseményeket, legfeljebb csak az órával való versenyt követhetik, egymással versenyző repülőket nem láthatnak. Ezzel szemben azok, akik televízión keresztül követik a versenyt, a pályán éppen cikázó versenyzők mellett egy kisebb képrészleten láthatják a korábbi indulók repüléseit is, mindezt valós időben, megtámogatva a számszerűsített teljesítményekkel is.

Hirdetés

A Microsoft fejlesztői a REWINDS-zel és a Red Bull Air Race-szel közösen megtalálták az átütő megoldást annak érdekében, hogy a legjobb műrepülők látványos bajnoksága még inkább valódi versenyélményt nyújtson minden nézőnek. A HoloLens-re kifejlesztett Flight Deck applikációval a készülék üvegén keresztül követhetjük az éppen zajló eseményeket, a valós képre a hologram technológiát alkalmazva rávetítenek egy virtuálisan előállított képet is, így az aktuális futammal egyidőben azt is láthatjuk, hogy ugyanazon a pályán milyen teljesítményt produkáltak a korábban repülő versenyzők – pont úgy, mintha fej fej mellett versenyeznének a pilóták. A Microsoft HoloLens segítségével emellett egyéb virtuális élményekre is szert tehetünk, hiszen akár valós méretben is megtekinthetünk egy a versenyen induló repülőgépet, vagy akár egy asztalon magunk elé vetíthetjük a versenypálya háromdimenziós képét, amelyen szintén figyelemmel kísérhetjük a versenyt. „A HoloLens segítségével a digitális valóság egy újabb szeglete vált elérhetővé: olyan lehetőségeket nyitunk meg ügyfeleink előtt, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak” – nyilatkozta Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A fejlesztés forradalmi: nem csupán közelebb hozza a nézőhöz az adrenalintól fűtött esemény élményét, de számos kiegészítő információt is képes a szemünk elé varázsolni. „A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy egy versenygépet mi különböztet meg egy hagyományos repülőtől, illetve milyen szabályok alapján versenyeznek. A HoloLens hologramképén keresztül ugyanakkor egy asztalra vetített háromdimenziós képen mutathatjuk be, hogy is működnek a gépek, mely részünk milyen funkciót tölt be. Ezek után a szemünk elé vetített pályán tekinthetjük át a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat” – mondta Sol Rogers, a REWIND alapító-vezérigazgatója.

Hirdetés

A HoloLens a Microsoft Windows-10 operációs rendszerét használja, nem rendelkezik vezetékekkel vagy külső kamerákkal, illetve nem igényel telefonos vagy számítógépes kapcsolatot sem. A felhasználók gesztusaikkal, tekintetükkel, illetve hangjukkal hívhatják elő és kezelhetik a hologramképeket, és eközben kommunikálhatnak más felhasználókkal is. Az eszközt már a tudomány és a technológia világában is használják: a NASA kutatói a Marsra szállás modellezésében alkalmazzák a Microsoft eszközét, míg az Audi az ügyfelekkel és a mérnökökkel való kapcsolattartás során alkalmazza azt. A Flight Deck technológiát a Red Bull Air Race World Championship tavalyi San Diego-i futamán mutatták be, de a fejlesztők már dolgoznak egy újabb applikáción, ami 2019-re készülhet el.

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"Léteznek már önprogramozó komputerek is, és ezek sokkal gyorsabban tanulnak, mint az ember. Az emberi tudat számára sokkal több korlát létezik, mint a komputer számára."

Ljudmila Ulickaja

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.