IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Használt videókártyát venne? Mutatjuk mire figyeljen

Használt videókártyát venne? Mutatjuk mire figyeljen

Molnár Gergely - 2018. 02. 26. 21:15 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Mióta a videókártyák ára a plafont verdesi, sokan költségkímélőbb megoldás után néznek. De nem árt elővigyázatosnak lenni.

Mi a legnagyobb rizikófaktor?

A bányászathoz használt kártya vásárlása. Ezek a kártyák naphosszat teljes terhelés alatt voltak járatva heteken, hónapokon keresztül. Ez a felhasználási módszer rengeteg hőt termel, mely maximumra pörgeti a ventilátorokat és jelentősen megviseli az áramkört is. Arról nem is beszélve, hogy a bányászok próbálják a legtöbb videókártyát bepasszírozni egymás mellé a nagyobb teljesítmény érdekében és bizony ezzel a kártyákhoz nem jut megfelelő mennyiségű keringetett hűvösebb levegő. Sajnos ezek így együtt a legnagyobb ellenségei a kártyának, valószínűsíthető, hogy a kártya hamar megadja magát.

Hirdetés

Online vásárlás esetén nehéz megmondani, hogy a kártyát bányászatra használták-e, kérdezzünk rá, hogy mennyit volt használva és mire használták. Ha a tulaj bevallja, hogy bányászatra, talán a legjobb, ha tovább állunk.

Mire figyeljünk…

Annak ellenére, hogy a bányászok a legújabb high-end kártyákat keresik a gyűjtögetéshez, előfordulhat, hogy gyengébb kártyák is bőven töltöttek időt és forralták magukat a bányászgépekben. Ne legyünk restek low-end kártyáknál is erre rákérdezni, még akár ha egy nVidia GTX 680-as, vagy akár egy Radeon 7970-es lesz a kiszemeltünk.
Használt videókártyát venne? Mutatjuk mire figyeljen
Vessük össze a régi és az újabb kártyák adatait az árukkal is. Ha szétnézünk akár az eBay-en, számtalan használt GTX 980-at találhatunk, ez a kártya versenyben van a mostani GTX 1060-as kártyával teljesítményben, garancia és megbízhatóság tekintetében mégis jobb választásnak bizonyul a 1060-as.

Vessünk közelebbről is pillantást az áramkörre. Ár arány értékben előfordulhat, hogy egy használt kártya megfelelőbb választás egy újonnan kaphatónál. Ilyenkor rendelés után próbáljuk minél hamarabb kipróbálni a kártyát és azonnal jelezzük az eladónak, ha bármi kifogásunk támadna. Érdemes beszerelés előtt közelebbről szemügyre venni az áramkör lapot. Ha bárhol elszíneződésre, égésre utaló nyomokat találunk, az egyértelmű jele az elhasználódásának. Azonnal jelezzük ezt az eladónak. Vásárlás előtt próbáljunk visszavásárlási kitételt csempészni az üzletbe.
Használt videókártyát venne? Mutatjuk mire figyeljen
Ne stresszelj! (vagyis mégis…)

A kártyát beszerelés után vessük alá egy alapos stressz tesztnek. Akár a Futuremark is segítségünkre lehet ebben. A teszt futtatása során ellenőrizzük a ventilátor (ventilátorok) működését is. Ezekre nézzünk rá a teszt futtatása után is, néhány kártya üresjáratban le is állítja a ventiket. Néhány hiba nem jön elő alacsony terhelésnél, de ha jól kihajtjuk a kártyát és az hibamentesen teljesíti a teszteket, akkor nagy esélyünk van rá, hogy jól vásároltunk és a kártya hű társunk lesz még egy ideig.

Az utolsó javaslat: Fordítsunk elég időt arra, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb lehetőséget, ne gyorsan, átgondolatlanul ugorjunk bele az üzletbe.

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Intel processzorszámozások. Mi következik?

Intel processzorszámozások. Mi következik?

Elértük a Core i9 9900K számozást. Vajon mi következik? Hogyan tovább? Küszöbön a váltás?

2019. 05. 05. 08:57

2TB-os Samsung 970 Pro M2 érkezik

2TB-os Samsung 970 Pro M2 érkezik

Már a kisebb modellek megjelenésekor sejteni lehetett a nagytestvér érkezését, egy évet kellett várnunk rá.

2019. 04. 28. 10:37

Intel processzort használnak többségben a Steam felhasználók

Intel processzort használnak többségben a Steam felhasználók

Jókora előnyben az Intel processzort használók a Steam játékosplatform havi hardware kimutatása alapján.

2019. 03. 15. 15:59

Surface Pro 6 for Business és a Surface Laptop 2 for Business májustól

Surface Pro 6 for Business és a Surface Laptop 2 for Business májustól

A Microsoft mai bejelentése szerint, a cég a jövőben új, munkavégzésre és tanulásra egyaránt használható eszközöket kínál nagyvállalati ügyfelei számára.

2019. 03. 12. 14:46

HirdetésIdézet

"Tévedni emberi dolog. A számítógépet hibáztatni még emberibb."

Al Rodrigo

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.