IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
HDMI vs. DisplayPort: Játékos szemmel

HDMI vs. DisplayPort: Játékos szemmel

Bence Balázs - 2018. 04. 21. 16:59 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Egy új grafikus kártya, vagy egy új monitor vásárlása után azonnal a kábel kérdés kerül terítékre. Vajon milyen kábellel csatlakoztassuk a PC-hez a monitort?

A négy legelterjedtebb csatlakozótípus a VGA, a DVI, a HDMI és a DisplayPort, ezekkel mindannyiunk találkoztunk már, ezek találhatóak változó előfordulással és párosítással a grafikus kártyákon. Sokszor ezek a kábelek előrecsomagolva megtalálhatóak az újonnan vásárolt monitorunk dobozában. Csak bedugjuk és már működik is. Semmi varia…

Hirdetés


De vajon mit használnak a gamer PC tulajok?

Feltehetően a VGA csatlakozó nem opció, még mindig sok alsó kategóriás kártyán megtalálhatjuk, de itt főleg a régebbi monitorokkal való kompatibilitás a fő szempont. A DVI szinte minden modernebb videókártyán megtalálható, de nagyon hamar erről is csak a kompatibilitás miatt beszélhetünk, a legújabb kártyákról már ez is lemarad.

Ha haladni szeretnénk a korral, akkor a HDMI és a DisplayPort lesz a mi választásunk.

A HDMI a legelterjedtebb, szinte minden kártyán találunk legalább egyet belőle, ha nem többet is. Nem csak a számítógépek és monitorok összekötésére használjuk, hanem a set-top box-unk is ezzel csatlakozik a tv-nkre, vagy a házimozi erősítőbe is ezzel tudjuk bekötni akár a konzolunkat is.

Egy mai modern videókártya egy vagy akár több DisplayPort csatlakozót is felvonultathat. A tv-ken elég ritka, főleg arra használjuk, hogy monitort/monitorokat csatlakoztathassunk a PC-nkhez.

Sok PC használó számára nem egyértelmű, hogy a HDMI, vagy a DisplayPort a legmegfelelőbb kábel a játékoknál, ha akár mindkettőből is választhatnak. Le kell szögeznünk, hogy az Nvidia G-Sync technológiája (különböző gyakorisággal frissíti a képernyőt, ezzel minimalizálja a megjelenítés késlekedését) DisplayPort-ot igényel, míg a rivális AMD hasonló technológiája a FreeSync, HDMI-n keresztül működik. Fontos észben tartanunk, hogy csak a legújabb monitorokkal működik a FreeSync HDMI-n, a régebbi ilyen technológiát ismerő monitorokon DisplayPort-on keresztül működik.
HDMI vs. DisplayPort: Játékos szemmel
HDMI

A legújabb HDMI szabvány e cikk írásakor a HDMI 2.1. Sávszélessége kiemelkedő a régebbi csatlakozótípusokkal összehasonlítva, ez 48Gbps. De fontos megjegyeznünk, hogy korábbi szabványokkal (2.0 előtt) 4K felbontáson (3840x2160) csak 30Hz-es frissítésre képes, így ha 4K-ban szeretnél játszani és ezt a szabványt támogatja a hardvered, akkor ez egy jó nagy mínusz pont a HDMI mellett. Ha régebbi AMD Radeon kártyánk van és FreeSync-es monitorunk, akkor megvan a választási lehetőségünk a két csatlakozótípus között. A HDMI 2.1-es szabványa 8K felbontást képes 120Hz-es frissítéssel továbbítani, de egy kis tömörítési trükkel ez felugorhat 10240x4320-ra is. Természetesen alacsonyabb felbontás esetén sokkal gyorsabb frissítés érhető el.
HDMI vs. DisplayPort: Játékos szemmel
DisplayPort

Ebben a pillanatban a DisplayPort 1.4-es verziója a legfrissebb. 32.4Gbps-os sávszélessége nem olyan izmos, mint a HDMI-nek, de 3:1 arányú szinte veszteségmentes tömörítéssel már akár extrém megjelenítéshez is bőven van benne tartalék. Arról nem is beszélve, hogy az 1.4-es verzió képes USB-C típusú kábelként is működni, 8K videó HDR-el és SuperSpeed USB kapcsolat is elérhető egy kábelen. További érdekessége a szabványnak, hogy képes akár több megjelenítőt akár táppal is ellátni. Ez azt jelenti, hogy kompatibilis megjelenítők esetén a kép mellett táp is érkezik a megjelenítőre, egy kábelen belül. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a DisplayPort még csak most kezdi bevetni magát igazán a piacra.

És akkor jöjjön az összefoglalás, melyiket is?

Hogy melyiket is válasszuk, az természetesen egyén függő, de ha van egy GeForce kártyánk és egy G-Sync képes monitorunk, akkor adja magát, hogy a DisplayPort a miénk. Újabb G-Sync képes monitorokon már HDMI csatlakozó is helyet kapott, de ne felejtsük el, hogy a G-Sync nem működik a HDMI-n keresztül.

A HDMI szabvány a sávszélességével óriási felbontásokat is támogat. Ennek a meghajtásáról egy olyan gépnek kellene gondoskodnia, amit megfizetni szinte lehetetlen. Szóval a magas felbontás még nem szabad, hogy azonnal eldöntse a megmérettetést.

A DisplayPort mellett szól még az is, hogy osztható. Tehát, ha például több monitort szeretnénk meghajtani, de csak egy DisplayPort áll rendelkezésünkre a PC-nken, mondjuk egy gamer notebook-on, akkor lehetőségünk van egy DisplayPort hub-bal szétosztani a képet. Ez csak olyan monitorokon működik, amin van DisplayPort kimenet is és támogatja a Multi-Stream Transport (MST) funkciót.

Ezeken a kivételeken kívül szinte mindenben megegyeznek. Egy egymegjelenítős rendszeren játszani, ugyanolyan felbontással és frissítési frekvenciával tudunk, egészen addig, amíg ki nem szeretnénk használni a G-Sync/FreeSync támogatást. A DisplayPort pontosan azért készült, hogy számítógépeket megjelenítőkhöz tudjunk kötni, míg a HDMI-nek egy sor egyéb kritériumnak és feladatnak meg kell felelnie. Például össze kell vele tudjam kötni a tv-met a házimozival. HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection, magyarul: digitális tartalomvédelem) támogatást már mind a két szabvány tud, tehát ez sem jelenti, hogy a HDMI felé billegne a mérleg.

A következtetés: csak akkor számít a kábel, ha ki szeretnénk használni a G-Sync/FreeSync lehetőségét. Minden hagyományos esetben szinte teljesen ugyanolyan élményt kapunk, nem fogunk tapasztalni semmilyen különbséget felbontásban, frissítésben, vagy bármi másban, ami mellett a nagy játékosok kampányolnak.

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

3DMark Dandia YouTube demó érkezett

3DMark Dandia YouTube demó érkezett

Az ez év végére ígért új, raytracing funkciók kiaknázására, tesztelésére is képes benchmark program demóját láthatjuk egyenesen a fejlesztőtől.

2018. 09. 23. 19:07

Battlefield V: GeForce RTX 2080 Ti Rotterdam gameplay videó

Battlefield V: GeForce RTX 2080 Ti Rotterdam gameplay videó

Sokan kérdezték, hogy vajon a játékmenetben hogyan élvezhetjük az nVidia új típusú videókártyáinak raytracing támogatását. Az nVidia most megválaszolta egy ütős kis gameplay videóval.

2018. 09. 02. 18:15

3DMark Time Spy benchmark érkezik Raytracing-el

3DMark Time Spy benchmark érkezik Raytracing-el

Az újgenerációs nVidia kártyák Raytracing képességét is próbára tevő extrával bővítik a benchmark programok etalonját.

2018. 08. 25. 17:44

nVidia GeForce RTX 2070, RTX 2080 és RTX 2080 Ti gyorstalpaló

nVidia GeForce RTX 2070, RTX 2080 és RTX 2080 Ti gyorstalpaló

A kölni Gamescom rendezvény keretein belül, ahogy azt már sejthettük korábban is, az nVidia hivatalosan is bejelentette a következő generációs grafikus gyorsítóit. A cikkben végigvesszük az eddig napvilágra került infókat.

2018. 08. 23. 20:19

HirdetésIdézet

"Tévedni emberi dolog. A számítógépet hibáztatni még emberibb."

Al Rodrigo

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.