IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Képzelt betegekkel képzett orvosok?

Képzelt betegekkel képzett orvosok?

Forrás: Microsoft - 2018. 06. 20. 09:20 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

Két éve még versenyzőként indultak a Microsoft Imagine Cup megmérettetésen, az idén már ők rendezik a világ első online diagnosztikai bajnokságátaz InSimu patient applikációval.

Mi történt velük az elmúlt két évben? Hogyan lesz az informatika, az orvostudomány és néhány lelkes fiatal találkozásából új oktatási modell? Hozhatnak-e a virtuális betegek valós megoldást a téves diagnózisok elkerülésére? Katona Tamást, az InSimu alapítóját és termékfejlesztési vezetőjét kérdeztük.

Hirdetés

Társadalmi problémák iránti érzékenység, kutatói mentalitás, fejlesztői véna, egy előadás a Microsoft Imagine Cup versenyről, rezidensképzés előtt álló orvostanhallgatók – ez volt az a szerencsés csillagállás, amely alatt az InSimu gondolata megfogant. A csapat előbb megnyerte az Imagine Cup magyarországi fordulóját, majd sikeres regionális szereplés után továbbjutott Seattle-be, ahonnan már a World Citizenship kategória harmadik helyezettjeként térhetett haza 2016 nyarán. A dicsőség mellé járt az ötezer dolláros támogatás, valamint az egész szakma és számtalan nemzetközi befektető figyelme. Az InSimu ma már nemcsak egy díjnyertes ötlet, hanem működő oktatási módszertan: januári megjelenése óta az applikáció már több mint 16 ezer letöltést produkált.

Nem elég megálmodni az innovációt

Tamás igazi ugródeszkának tartja a Microsoft Imagine Cup-ot. Validálhatták magát a koncepciót, láthatták a szakmai közönség első reakcióját, találkozhattak hasonló vagy már a következő fázisban tartó startupokkal. A támogatási összegen túl a mentoroktól kapott tudás és a kialakult kapcsolati háló is segítette őket a kihívásokkal teli megvalósítási szakaszban. „Egy társadalmi probléma enyhítése önmagában nem elég: meg kell találni azt az üzleti modellt, amely lehetővé teszi majd a csapat munkáját hosszú távon” – Tamás szerint ez az a pont, ahol a sok jó ötlet elhasal, amikor az álmokat bele kell faragni a rendelkezésre álló idő-erőforrás-költség keretek közé.Mikor a beteg csak szimulál(t)

„Minden évben 12 millió beteget diagnosztizálnak félre csak Amerikában, és bár magyar adataink nincsenek, a helyzet arányaiban valószínűleg itthon sem jobb” – vázolta a problémát Tamás. A diagnosztika maga összetett, félrediagnosztizálni viszont könnyű, és betegként benne lenni sem olyan szórakoztató, mint a tévéből végignézni Doktor House kísérleteit. A helyzetet tovább árnyalja, hogy a szűrések költségesek, nem lehet minden tüsszentésre átfogó MRI-, CT-, EEG vizsgálatot kérni, mert akkor az egészségpénztár és a kórház csődbe, a beteg meg tönkre menne. Az okostelefonon és tableten működő, a Microsoft Azure felhőszolgáltatásával üzemeltetett applikációban orvosi szakirodalmon és valós eseteken alapuló statisztikailag adatokból születnek meg a virtuális betegek, az algoritmusnak köszönhetően végtelen számban.
Képzelt betegekkel képzett orvosok?
Híd a tankönyvek és a gyógyítás között

„Esetorientált megközelítéssel egészítjük ki a lexikális tudásra koncentráló oktatást” – mondja Tamás, aki szerint a klinikai diagnosztikát nem lehet tankönyvből elsajátítani, az InSimuval viszont kockázat nélkül megszerezhetik a diákok a szükséges gyakorlatot. Teljesítményükről azonnali visszajelzést kapnak, a gyakorlás pedig nincs időhöz vagy helyhez kötve. A Hiventures tőkebevonásának köszönhetően nemcsak a csapat, az applikáció funkciói is tovább bővültek, napi és tematikus kihívásokkal, választható szakirányokkal.

Hirdetés

A csapat nyáron sem pihen: a Debrecenben, Pécsett, valamint Bulgáriában rendezett versenyek után gőzerővel dolgoznak a világ első online diagnosztikai bajnokságán az 1,3 millió leendő orvost képviselő Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségével (IFMSA) karöltve, ahol az induló csapatoknak az első fordulóban tíz beteget kell majd megfelelően diagnosztizálni a rendelkezésre álló egy óra alatt.

Okoscímkék:

microsoft

startup

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"Amikor a számítógépek meghibásodnak, használóik mini-idegösszeomlást kapnak - és az "olyan, mintha elveszítettem volna az eszemet" panaszukban meglepően sok igazság van."

Norman Doidge

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.