IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Látni és hallani segít a mesterséges intelligencia

Látni és hallani segít a mesterséges intelligencia

Forrás: Microsoft - 2018. 11. 23. 13:09 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

A felhőalapú technológiákkal, a mesterséges intelligencia alkalmazásaival ismerkedhettek meg az akadálymentesítésért dolgozó és más társadalmi feladatot vállaló szervezetek munkatársai a Microsoft és a NIOK Alapítvány szervezésében létrejött „AI for Good” rendezvénysorozat első állomásán.

A mesterséges intelligenciával (AI) már a siketek is tanulhatnak szoftverfejlesztést, a vak emberek pedig hagyományos írásmóddal készült dokumentumokból tájékozódhatnak – egyebek mellett ez is szóba került az AI for Good programsorozat első tematikus reggelijén. A Microsoft és a NIOK Alapítvány civil szervezeteket megcélzó rendezvényének résztvevői arról beszélgettek, hogyan segítenek a modern technológiák azoknak, akik társadalmi feladatokat látnak el.

A felhőben tárolt közös naptár, a csoportos dokumentumkezelés, vagy éppen az eszköztől függetlenül bárhonnan, akár okostelefonról is elérhető videókonferencia lehetősége minden szervezet hatékonyságán képes javítani. A NIOK Alapítvány éppen ezért hívta életre a CivilTech programot, amelynek keretében a civil szervezetek olyan szoftverekhez juthatnak, mint az Office 365. A felhő- és mesterséges intelligencia alapú megoldások megkönnyítik a szervezetek munkáját, miközben közvetlenül a fogyatékos embereknek is hasznosak.

Hirdetés

„A mesterséges intelligencia segít az önvezető autók fejlesztésében, ám ugyanez a technológia nyújt segítő kezet fogyatékkal élő embertásainknak” – fogalmazott Kiss Zoltán, a Microsoft felhőszolgáltatások üzletágvezetője. Az AI egyszerre lehet hasznos annak, aki zajos környezetben dolgozik, például egy felszolgálónak az étteremben, illetve egy hallássérült embernek, hogy érthető szöveggé fordítsa a neki mondottakat. Kiss Zoltán szerint az AI az esélyegyenlőség igazi bajnoka, nem véletlenül fordít a Microsoft az elkövetkező 3 évben 25 millió dollárt azokra a fejlesztésekre, amelyek a fogyatékos személyek képességeinek erősítését, támogatását segítik elő.

A technológia ma már érzékeket pótolhat a szenzorok, az alacsony költségű elektronika és a mesterséges intelligencia segítségével. Így olcsóbb protéziseket gyárthatnak azoknak, akik elvesztették valamelyik végtagjukat: mintegy százmillió embertársunk kénytelen élni valamilyen végtag nélkül, de csak 5-15 százalékuk jut hozzá valamilyen protézishez.
Látni és hallani segít a mesterséges intelligencia
Hogyan lehetnek sikeres szoftverfejlesztők a siket emberek? – ezt mutatta be konkrét példákkal a magyar alapítású társadalmi kezdeményezés, a SignCoders. A Microsoft vendégeként bemutatkozó csapat esetében ténylegesen megvalósul, hogy az AI a közjót szolgálja, hiszen a lelkes és elkötelezett szoftverfejlesztők saját szakmájukba vezetnek be siket embereket, hogy frontend fejlesztők válhassanak belőlük. A SignCoders elkötelezett tagjainak célja ezeknek az embereknek a hosszú távú foglalkoztatása.

A Mesterséges Intelligencia a közjó szolgálatában (AI for Good) rendezvénysorozat folytatása januárban várható. A soron következő események fókuszában a bolygónk és a humanitárius segítségnyújtás áll majd.

A Microsoft AI for Accessibility programjáról az alábbi linken tájékozódhat: https://www.microsoft.com/en-us/ai-for-accessibility

Okoscímkék:

microsoft

ai

mi

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"Egy számítógépet akkor nevezhetünk intelligensnek, ha át tud verni egy embert, hogy őt is embernek higgye."

Alan Turing

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.