IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Microsoft: bárki lehet AI-fejlesztő!

Microsoft: bárki lehet AI-fejlesztő!

Forrás: Microsoft - 2018. 12. 15. 09:36 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

A mesterséges intelligencia életünk egyre több pontján van jelen és alakítja át azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amelyeket nap mint nap használunk. A Microsoft ma már szolgáltatásként teszi elérhetővé ezeket a technológiákat, amelyeket akárki beépíthet saját szoftverébe, így bárkiből lehet AI-fejlesztő.

Anand Raman, a Microsoft AI-fejlesztésekért felelős vezetője a Millenáris Startup Campuson induló informatikai vállalkozások szakemberei előtt vázolta fel a Microsoft stratégiáját az AI (artificial intelligence, mesterséges intelligencia) területén.

Ez három pilléren nyugszik: a vállalat szeretné elérni, hogy a fejlesztők az AI segítségével minél innovatívabbak lehessenek, az elkészült alkalmazások, szolgáltatások pedig egész iparágakat alakíthassanak át. Gondoljunk például a chatbotokra, amelyek segítségével szöveges üzenetekkel tudunk szolgáltatásokkal kapcsolatba lépni, vagy olyan fejlett képelemzési algoritmusokra, amelyek az arcképünk alapján elárulják nemünket, korunkat, vagy hogy éppen milyen a kedvünk, mennyire vagyunk boldogok vagy éppen szomorúan.

A harmadik pillért a társadalmi hatások jelentik. Óriási szerepe lehet az AI-nak a társadalmi különbségek áthidalásában, például az esélyegyenlőség javításában – Anand Raman példaként említette a Seeing AI nevű okostelefonos alkalmazást, amely a vakok, gyengénlátók életét segíti. Az App Store-ban már elérhető szoftver az okostelefon kamerája által készített képet elemzi, majd egy emberi hang felolvassa, mi látható a képen. Így a felhasználók információt kapnak a környezetükről – mintha valaki folyamatosan mellettük állna és fülükbe súgná, mi veszi körül őket.

Egy másik, videón bemutatott esettanulmány azt mutatta meg, mennyit segít a mesterséges intelligencia a hópárducok megmentésében. Ezek a ritka emlősök Közép-Ázsia hegyes területein élnek csak, a veszélyeztetett faj példányszáma egyre csökken. A megmentésükre szakosodott alapítvány rejtett kamerákat helyez ki, hogy kövesse az állatok mozgását, a fényképfelvételeket korábban tudósok válogatták ki, a hópárducokról készült képeket keresve. Ma már mesterséges intelligencia végzi ezt a feladatot, hatalmas mennyiségű időt takarítva meg az embereknek – több tízezer képről van szó ugyanis, amelyeken a környezetbe olvadó bundával rendelkező állatok nagyon nehezen találhatók meg elsőre. „Így a tudósok azzal foglalkozhatnak, amihez a legjobban értenek, a tudománnyal” – foglalta össze Anand Raman.

Egyelőre nehéz lenne megjósolni, a mesterséges intelligencia terén a fejlesztések mekkora hatással lesznek az életünkre – abban azonban mindenki egyetért, hogy a változások óriásiak lesznek. A Microsoft ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a gépi algoritmusok transzparensek, etikusak, részrehajlás nélküliek és elszámoltathatók legyenek, mivel ezek a számítógépes szoftverek végső soron emberi döntéseket, akár emberi életeket tudnak befolyásolni. A cég élen jár abban, hogy az AI-jal kapcsolatos jogszabályi környezet felkészüljön az újfajta kihívások kezelésére.

A Microsoft mesterségesintelligencia-szolgáltatásait világszerte már másfél millió szoftverfejlesztő alkalmazza saját termékeiben. Ezek a szolgáltatások bármilyen platformon, akármilyen programozási nyelven készült alkalmazásból elérhetők, legyen szó akár PC-n vagy okostelefonon futó szoftverről. A vállalat emellett figyelmet fordít arra is, hogy a fejlesztők és más informatikai szakemberek folyamatosan képben legyenek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések terén, technikai képzéseket is elérhetővé tesz a számukra, amelyek a http://www.microsoft.com/ai oldalon érhetők el.

Okoscímkék:

microsoft

ai

mi

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"Hogy minden szellemi tevékenység között a számtani a legalsóbb rendű, annak az a bizonyítéka, hogy ez az egyedüli, amelyet géppel is el lehet végezni."

Arthur Schopenhauer

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.