IT Trend

× Főoldal Hírarchívum Jogi nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató Kapcsolat
Menü
Windows 10 (1803) Áprilisi frissítés körkép. Hol tartunk? - UPDATE

Windows 10 (1803) Áprilisi frissítés körkép. Hol tartunk? - UPDATE

Bence Balázs - 2018. 05. 21. 06:43 - A cikk már elavult információkat tartalmazhat.

Megosztás a Facebook-onMegosztás a LinkedIn-enMegosztás a Twitter-enMegosztás a Google+-on

A már két hete megjelent legújabb Windows 10-es nagyfrissítés, a 1803-as verziójú Windows 10 Áprilisi frissítése nem indult valami fényesen. Mi történt és hol tartunk?

A május 10-én megjelent, nagyon sokak által várt frissítés többszöri elhalasztásáról itt és itt is írtunk már korábban, de a 1803-as verziószám első felbukkanásáról is beszámoltunk már itt.

Nem indult fényesen a frissítés megjelenése és ahogy már sejteni lehetett, a megjelenés után sem volt mindenki felhőtlenül boldog. Sem a felhasználók, sem a Microsoft.

Cikkünkben végigvesszük a főbb állomásokat és a jelenlegi állapotot. Kíváncsiak vagyunk, vajon így bő két héttel a megjelenés után hol is tartunk.

Hirdetés


Spring Creators Update és 1803-as verzió megjelenése

Egy a Windows Insider programra feliratkozott user szemfüles módon vette észre ezt. A 17618-as buildszámot viselő verzióban a PowerShell-ben kiadott „Get-VMHostSupportedVersion” paranccsal lekérdezte, hogy az adott konfigon milyen virtuális gépek futtathatók és a lista alján a „Microsoft Windows 10 Spring Creators Update/Server 1803” olvasható. Innen jött a Spring Creators Update név (és persze az előző 1709-es Fall Creators Update névből), amit persze a megjelenéshez közel új típusú elnevezésre váltottak. Erről később bővebben a cikkben. A 1803-as verzióból 2018 márciusára lehetett következtetni, mint megjelenési dátumra, az Insider programra feliratkozók meg is kapták időben. Az előző frissítési időközökből következtetve a frissítésnek április 10-én kellett volna megjelennie, de...

A kiadás első elhalasztása

Eljött a várva-várt nap, de egy összevont frissítést leszámítva nem történt semmi. Ahogy mi is, úgy más hírportálok is beszámolt róla aznap, valószínűleg egy sokakat érintő hiba miatt elhalasztották a terjesztést. Ez így is lett, tovább kellett várnunk és találgatnunk.

Visszavonták a frissítést

Az április 10-ére tervezett Redstone 4-es kódnevű, de a köztudatba Spring Creators Update kitalációnéven elhíresült frissítést a Microsoft kénytelen volt visszavonni szinte az utolsó utáni percekben. A szoftveróriás az Insider programhoz csatlakozottaknak egy teljesen új build kiadása mellett döntött ahelyett, hogy a későbbiekben egy patch-el foltoznák be a hibát. Erre egyébként minden okuk meg is volt, pletykák szerint az elfogadottnál is több frissített gépen rendszerösszeomlásokat okozott az új update.

Hirdetés


„Welcome to the April update”

Ahogy már itt írtunk róla, az Insider-eknek kiadott új változatban az Edge böngésző megváltozott üdvözlőképernyőjén már a „Welcome to the April update” (Üdvözöljük az Áprilisi frissítésben) felirat fogadja a felhasználókat. Megerősítve ugyan hivatalosan nem lett, hogy ez lesz a frissítés neve, azonban ma már tudjuk, hogy a Microsoft kénytelen volt változtatni a frissítései elnevezésén, mert hamar kifogytunk volna az évszakokból.

Megjelenik a frissítés, kezdődtek a problémák

2018 április 30-án, még áprilisban letölthetősvé vált a frissítés, mi itt számoltunk be róla. Pár nappal előtte már a Microsoft news oldalán megjelent a hivatalos elnevezéssel egy cikk, erről is beszámoltunk itt.

Sajnos a frissítésben nem sok köszönet volt, rengeteg felhasználó találkozott hibákkal, újraindulásokkal, volt, akinek menthetetlen volt a rendszere és újratelepítésre szorult, volt akinek felbukkant egy rejtett rendszervisszaállításban segítséget nyújtó meghajtó és folyamatosan reklamált, hogy kevés a tárhely (így jártunk mi is), és olyan Intel 600p és 6000p SSD-ket használók is, akiknek szinte használhatatlanná vált a rendszerük.

Hirdetés


És hol tartunk most?

Nagyjából sehol. 2018 május 8-án érkezett a szokásos összevont frissítőcsomag, melyről bővebben itt olvashatunk, de ezen kívül semmilyen komolyabb javításokat tartalmazó patch nem jelent meg. A megjelent és a tárhelyméret miatt reklamáló meghajtó problémájára egyébként lenne sufni megoldás, de a javításokat a Microsoft-tól várnánk. Az Intel bizonyos SSD-i még mindig kompatibilitási problémák miatt nem működnek és már más SSD-kkel is problémák adódtak. Nekik azt tanácsolja a gyártó, hogy próbálják meg visszaállítani a régi rendszert, vagy telepítsék újra a Windows-t és ne telepítsék az Áprilisi update-et.

Bízunk benne, hogy hamarosan megérkeznek a javítások és újra egy jó és stabil rendszert tudhatunk a magunkénak.

UPDATE

Május 24-én az Intel SSD-ire megérkezett az update, bízunk a folytatásban.

Okoscímkék:

microsoft

windows

update

Hirdetés

Ha tetszett, kövessen minket

Ha tetszett a cikk és az elsők között szeretne értesülni a legújabb hírekről, kérjük kövesse Facebook oldalunkat.

HirdetésHasonló cikkek

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Rajtad áll a jövőd! – Hátránnyal indulók lehetősége a technológia

Hogyan segíthet a technológia egy csapat hátrányos helyzetű fiatal kreatív ötleteinek megvalósításában? Milyen kitörési lehetőséget jelenthet egy fiatal számára a digitalizáció és a technológia?

2019. 11. 06. 17:43

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Digitálisan érett munkavállalókat igényel a magyar gazdaság

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

2019. 11. 06. 17:26

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

A digitális tudás fejlesztése az egyik legnagyobb érték

Gyurós Tibor díjjal ismerték el a HTTP Alapítvány vezetőjét, Sisák Zoltánt.

2019. 09. 25. 15:45

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Formáld a világot – A digitális világ kreatív fiataljai kerestetnek!

Robotépítés, digitális művészet, mindennapi problémák megoldása, tehetséggondozás – számtalan területen használhatók a digitális világ vívmányai kreatív módon.

2019. 09. 18. 21:12

HirdetésIdézet

"Tudomány az, amit értünk annyira, hogy elmagyarázzuk egy számítógépnek. Minden más művészet."

Donald Knuth

Close button
Oldalunk a jobb felhasználói élmény és a minőségibb szolgáltatás érdekében sütiket (cookie-kat) használ.
A cikkek további olvasásával, illetve ezen ablak bezárásával ezt elfogadja.